English
Seanse
30 lipca, 19:15
31 lipca, 10:15
  Metka
Czy chcesz obejrzeć ten film?
tak!niemoże
Zapisz
Udostępnij opis
Metki innych
289
106
71
wyświetlanie: wszystkie
Huba
Parasite
reż. Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal / Polska 2013 / 66’
napisy: angielskie

Obsada

Jerzy Gajlikowski, Joanna Drozda, Wojciech Słowik

Opis filmu

Twórcy Z daleka widok jest piękny wciąż eksplorują mroczne zakamarki polskiej rzeczywistości. Umieszczenie akcji w przytłaczających, industrialnych przestrzeniach sytuuje Hubę w bliskim sąsiedztwie Czerwonej pustyni Antonioniego. Anna i Wilhelm Sasnalowie pokazują na ekranie świat, który doskonale znają. Zdjęcia powstawały w Mościcach, dzielnicy Tarnowa, gdzie przed kilku laty Wilhelm zrealizował także fragmenty swojego filmu Opad. W prezentowanej na tegorocznym Berlinale Hubie lokalne zakłady azotowe zostają przedstawione jako fabryka ludzkich robotów. Bohaterowie – stary mężczyzna, kobieta i dziecko – funkcjonują w cieniu przemysłowego molocha i ograniczają swoje życie do serii pustych rytuałów. Zastosowana przez Sasnalów minimalistyczna forma w pełni oddaje monotonię ukazywanej egzystencji. Radykalna Huba przełamuje wreszcie strach, który powstrzymywał wielu polskich filmowców przed rozliczeniem się z kosztami transformacji ustrojowej.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserach

Anna Sasnal

Urodzona w 1973 roku. Montażystka, scenarzystka i twórczyni filmów. W duecie z mężem Wilhelmem tworzy filmy dokumentalne i fabularne. Zrealizowany w 2011 roku Z daleka widok jest piękny zakwalifikował się do konkursu głównego na MFF w Rotterdamie, a także otrzymał Wrocławską Nagrodę Filmową w konkursie Nowe Filmy Polskie na MFF Nowe Horyzonty. Dla swojego męża, cenionego artysty, stała się inspiracją do namalowania kilku obrazów (m.in. Bez tytułu – Kacper i Anka).

Filmografia

2010 Opad (co-dir.)

2011 Z daleka widok jest piękny / It Looks Pretty from a Distance (co-dir.)

2013 Aleksander (doc.)

2013 Huba / Parasite (co-dir.)

Wilhelm Sasnal

Urodzony w 1972 roku w Tarnowie. Światowej sławy malarz, a od kilku lat także twórca eksperymentalnych filmów. Współtworzył krakowską grupę Ładnie. Uznawany za głos pokolenia lat 70., w swojej twórczości często podejmuje tematykę wpływu transformacji ustrojowej na społeczeństwo. Bohater licznych wystaw, m.in. w nowojorskim MoMA i paryskim Centre Pompidou. W 2006 roku zajął pierwsze miejsce na liście 100 najważniejszych młodych artystów świata opublikowanej w magazynie Flash Art.

Wybrana filmografia

2001 Samochody i ludzie (short)

2010 Opad (co-dir.)

2011 Z daleka widok jest piękny / It Looks Pretty from a Distance (co-dir.)

2013 Aleksander (doc.)

2013 Huba / Parasite (co-dir.)

Stopka

reżyseria: Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal
scenariusz: Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal
zdjęcia: Wilhelm Sasnal
montaż: Beata Walentowska
dźwięk: Igor Kłaczyński
obsada: Jerzy Gajlikowski, Joanna Drozda, Wojciech Słowik
producent: Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal, Sadie Coles
produkcja: Sadie Coles Gallery
właściciel praw: Filmpolis Agata Szymańska
język: polski
barwa: kolor
Moje NH
Strona archiwalna 14. edycji (2014 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.nowehoryzonty.pl
Nawigator
Lipiec / sierpień 2014
PWŚCPSN
212223 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Skocz do cyklu
Szukaj
filmu / reżysera
 
KalendariumIndeks filmówMój planKlub Festiwalowy Arsenał
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
festiwal@nowehoryzonty.pl
realizacja: Pracownia Pakamera
Regulamin serwisu ›