English
Seanse
27 lipca, 16:15
28 lipca, 13:15
  Metka
Czy chcesz obejrzeć ten film?
tak!niemoże
Zapisz
Udostępnij opis
Metki innych
146
132
73
wyświetlanie: wszystkie
Canopy
reż. Aaron Wilson / Australia, Singapur 2013 / 84’
napisy: polskie i angielskie

Obsada

Khan Chittenden, Mo Tzu-yi

nagrody

Abu Dhabi FF 2013 - Special Jury Mention in the New Horizons section

Opis filmu

W poszukiwaniu istoty człowieczeństwa w środku wojny i dżungli zamienionej w sanktuarium. Aaron Wilson twórczo modyfikuje znany z kina i literatury motyw walki o przetrwanie, zacierając granicę pomiędzy realnością a jej obrazem zmąconym lękiem i poczuciem obcości. Akcja filmu, opartego na wspomnieniach weterana z rodzinnego miasteczka reżysera, rozgrywa się w 1942 roku podczas japońskiej inwazji na Singapur. Zestrzelony w walce australijski pilot ląduje w lesie na spadochronie. Wśród symfonii naturalnych dźwięków, wybuchów i głosów, śledzony „boskim” okiem kamery, ukrywa się przed patrolami Japończyków. Ociera się o śmierć, a zagubiony chiński żołnierz staje się jego Piętaszkiem. Natura otacza bohatera zdystansowaną opieką, tymczasem ponad koronami drzew odbywa się jakby wyjęty z obrazów Dalego spektakl zniszczenia. Dżungla zieje pustką, a status pojawiających się w niej postaci jest niepewny. Subiektywne wojenne doświadczenie Wilson pokazuje jako pole ścierania się obojętnych ponadludzkich sił.

Agnieszka Szeffel

Informacje o reżyserze

Aaron Wilson

Urodził się w Australii w 1976 roku. Od 2003 roku realizuje krótkie metraże, które są zapraszane na międzynarodowe festiwale i nagradzane na nich. W 2006 roku brał udział w programie rezydencyjnym Objectifs – Centre for Filmmaking & Photography w Singapurze, podczas którego pracował nad scenariuszem swojego pełnometrażowego debiutu Canopy. Film miał premierę na MFF w Toronto w 2013 roku. Stale współpracuje z Airbag Productions w Melbourne, kręcąc filmy reklamowe.    

Filmografia

2003 Rendezvous (short)

2005 Ten Feet Tall (short)

2007 Wind (short)

2008 Leap Year (short)

2013 Canopy

Stopka

reżyseria: Aaron Wilson
scenariusz: Aaron Wilson
zdjęcia: Stefan Duscio
montaż: Cindy Clarkson
dźwięk: Nic Buchanan, James Choong, Doron Kipen, Rodney Lowe, Les Molnar, Kian Hwa Ng
obsada: Khan Chittenden, Mo Tzu-yi
producent: Michael Favelle, Katrina Fleming, Shaun Miller
produkcja: Finer Films, Chuan Pictures
właściciel praw: Odin's Eye Entertainment
nagrody: Abu Dhabi FF 2013 - Special Jury Mention in the New Horizons section
język: angielski, japoński, mandaryński
barwa: kolor
Moje NH
Strona archiwalna 14. edycji (2014 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.nowehoryzonty.pl
Nawigator
Lipiec / sierpień 2014
PWŚCPSN
212223 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Skocz do cyklu
Szukaj
filmu / reżysera
 
KalendariumIndeks filmówMój planKlub Festiwalowy Arsenał
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
festiwal@nowehoryzonty.pl
realizacja: Pracownia Pakamera
Regulamin serwisu ›