English
Seanse
28 lipca, 10:15
3 sierpnia, 19:15
  Metka
Czy chcesz obejrzeć ten film?
tak!niemoże
Zapisz
Udostępnij opis
Metki innych
89
49
125
wyświetlanie: wszystkie
Nieznajomy nad jeziorem
Stranger by the Lake / L’Inconnu du lac
reż. Alain Guiraudie / Francja 2013 / 97’
napisy: polskie i angielskie

Obsada

Pierre Deladonchamps, Christophe Paou, Patrick D’Assumçao, Jérôme Chappatte

nagrody

Cannes IFF 2013 – Un Certain Regard Best Director, Queer Palm; T-Mobile New Horizons IFF 2013 - FIPRESCI Award; Festival du Nouveau Cinéma Montréal 2013 - Special Mention; César Awards, France 2014 - Most Promising Actor, Best Supporting Actor, Best Original Screenplay, Best Sound

Opis filmu

Najbardziej nowohoryzontowy i zaskakujący film festiwalu w Cannes 2013 to z pozoru erotyczny thriller, a w istocie wielopiętrowa metafora. Młody mężczyzna o chłopięcej urodzie spędza lato na codziennym cruisingu po gejowskiej plaży. Przy okazji zaprzyjaźnia się z siedzącym na uboczu brzuchatym facetem, jednak serce zaczyna mu bić dopiero na widok charyzmatycznego wąsacza à la Tom Selleck. Pewnego wieczoru z ukrycia podgląda, jak ten topi partnera w jeziorze. Oddajmy głos reżyserowi: Chciałem zbadać, co to znaczy „mieć kogoś pod skórą”: jak daleko może to zajść. Zacząłem więc od dobrze mi znanego świata, a następnie rozszerzyłem to na żywioły: słońce, wodę, las – wszystkie intensywnie erotyczne i poetyckie. Miłość i pasja mogą być wzniosłe, ale przede wszystkim są seksualne. Chciałem czołowo się z tym zderzyć, ale w inny sposób, poprzez sceny łączące emocje zakochania się z obscenicznością seksu. Film co chwila zmienia tonację, od komedii romantycznej przez horror po parodię, odwołując się do Hitchcocka, Friedkina, Freuda, Bataille’a, a nawet Mikołajka. (katalog 13. NH)

Jan Topolski

Informacje o reżyserze

Alain Guiraudie

Urodził się w 1964 roku w Villefranche-de-Rouergue. Jego filmy krótkometrażowe były wyświetlane i nagradzane na wielu festiwalach, a wszystkie pełnometrażowe gościły w Cannes w sekcji Quinzaine des Réalisateurs. Nieznajomy nad jeziorem pokazany został w konkursie w sekcji Un Certain Regard. Jego dzieła, opowiadające o seksualności i tożsamości, zwykle utrzymane są w onirycznej lub nawet surrealistycznej stylistyce.

Wybrana filmografia

2001 Ce vieux rêve qui bouge / That Old Drams That Moves

2003 Bezsenność bohatera / Pas de repos pour les braves / No Rest for the Braves

2005 Voici venu le temps / Time Has Come

2009 Le Roi de l’évasion / The King of Escape

2013 Nieznajomy nad jeziorem / L’Inconnu du lac / Stranger by the Lake

Stopka

reżyseria: Alain Guiraudie
scenariusz: Alain Guiraudie
zdjęcia: Claire Mathon
montaż: Jean-Christophe Hym
dźwięk: Nathalie Vidal, Philippe Grivel
obsada: Pierre Deladonchamps, Christophe Paou, Patrick D’Assumçao, Jérôme Chappatte
producent: Les Films du Worso
produkcja: Sylvie Pialat
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
nagrody: Cannes IFF 2013 – Un Certain Regard Best Director, Queer Palm; T-Mobile New Horizons IFF 2013 - FIPRESCI Award; Festival du Nouveau Cinéma Montréal 2013 - Special Mention; César Awards, France 2014 - Most Promising Actor, Best Supporting Actor, Best Original Screenplay, Best Sound
język: francuski
barwa: kolor
Moje NH
Strona archiwalna 14. edycji (2014 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.nowehoryzonty.pl
Nawigator
Lipiec / sierpień 2014
PWŚCPSN
212223 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Skocz do cyklu
Szukaj
filmu / reżysera
 
KalendariumIndeks filmówMój planKlub Festiwalowy Arsenał
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
festiwal@nowehoryzonty.pl
realizacja: Pracownia Pakamera
Regulamin serwisu ›