English
Seanse
25 lipca, 10:00
3 sierpnia, 19:00
  Metka
Czy chcesz obejrzeć ten film?
tak!niemoże
Zapisz
Udostępnij opis
Metki innych
73
41
139
wyświetlanie: wszystkie
Camille Claudel 1915
reż. Bruno Dumont / Francja 2013 / 95’
napisy: polskie i angielskie

Obsada

Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy, Emmanuel Kauffman, Marion Keller, Armelle Leroy-Rolland

Opis filmu

1915 to parszywy rok dla Camille Claudel (spektakularnie udręczona Juliette Binoche), francuskiej rzeźbiarki i kochanki Rodina. Zamknięta w ośrodku dla obłąkanych, miota się między paranoją a apatią, na zmianę wściekła jak zranione zwierzę i uduchowiona jak Joanna d’Arc. Bruno Dumont, bohater retrospektywy na 11. NH, reżyser, który stara się opowiadać o metafizyce ze skrajnie materialistycznej perspektywy, pokazuje tutaj, jak wokół bohaterki wznoszą się kolejne, coraz mniej namacalne mury. Zimne ściany szpitala i szorstkie dłonie pilnujących ją ludzi. Wykrzywiająca zmysły nadwrażliwość. Brutalny dyktat rozumu, który skazuje odmienne jednostki na życie w zamknięciu. Wreszcie – obojętność brata Camille, poety, którego od spraw doczesnych odrywa megalomania podsycana przez religijną obsesję. (katalog 13. NH)

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Bruno Dumont

Urodził się w 1958 roku we Francji, przygotowywał się do pracy artysty, wykładając filozofię i kręcąc filmy reklamowe. Kino miało być dla niego ucieczką, językiem, który pozwoli mu wyrazić rządzące światem sprzeczności. Pierwsze spotkanie z tym medium było niezwykle udane – debiutanckie Życie Jezusa otrzymało m.in. Nagrodę im. Jeana Vigo i Złotą Kamerę w Cannes. Potem powstały m.in. Ludzkość, Hadewijch i Poza szatanem. W kolejnych filmach Dumont starał się tworzyć „świeckie kino religijne”, które konfrontowałoby dogmaty z namacalną rzeczywistością. Równocześnie uznaje się go za spadkobiercę Roberta Bressona i współtwórcę nurtu zwanego Nową Francuską Ekstremą.

Wybrana filmografia

1997 Życie Jezusa / La Vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L’Humanité / Humanity

2003 Twentynine Palms

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

2013 Camille Claudel, 1915

Stopka

reżyseria: Bruno Dumont
scenariusz: Bruno Dumont
zdjęcia: Guillaume Deffontaines
montaż: Basile Belkhiri, Bruno Dumont
obsada: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy, Emmanuel Kauffman, Marion Keller, Armelle Leroy-Rolland
producent: Rachid Bouchareb, Jean Bréhat, Muriel Merlin
produkcja: 3B Productions, Arte France Cinéma, C.R.R.A.V. Nord Pas de Calais, Canal+, Region PACA
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język: francuski
barwa: kolor
Moje NH
Strona archiwalna 14. edycji (2014 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.nowehoryzonty.pl
Nawigator
Lipiec / sierpień 2014
PWŚCPSN
212223 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Skocz do cyklu
Szukaj
filmu / reżysera
 
KalendariumIndeks filmówMój planKlub Festiwalowy Arsenał
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
festiwal@nowehoryzonty.pl
realizacja: Pracownia Pakamera
Regulamin serwisu ›