English
Seanse
25 lipca, 10:15
3 sierpnia, 13:15
  Metka
Czy chcesz obejrzeć ten film?
tak!niemoże
Zapisz
Udostępnij opis
Metki innych
192
83
88
wyświetlanie: wszystkie
Młoda i piękna
Young and Beautiful / Jeune et jolie
reż. François Ozon / Belgia, Francja 2013 / 95’
napisy: polskie i angielskie

Obsada

Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Charlotte Rampling

Opis filmu

François Ozon nie przejmuje się upływem czasu i z nieustającym wdziękiem odgrywa rolę enfant terrible francuskiego kina. Tym razem twórca Basenu łączy estetykę kina Luisa Buñuela i wrażliwość Érica Rohmera z motywami charakterystycznymi dla kina pornograficznego. W Młodej i pięknej w sposób daleki od drobnomieszczańskiej pruderii przygląda się seksualnym eksperymentom pięknej nastolatki. Film raz emanuje zmysłowością, kiedy indziej nie szczędzi gorzkiej ironii. Zmiany nastrojów odbywają się jednak pod pełną kontrolą reżysera, który młodość rozumie jako czas poznawania swoich pragnień i kształtowania tożsamości. Ozon wyraża przekonanie, że ukazywane przez niego procesy bywają bolesne, ale nieuniknione. W swoim nowym filmie broni błądzącej bohaterki przed krytyką pełnych hipokryzji rodziców, obdarza ją sympatią. Być może dzięki temu Młoda i piękna należy do zdecydowanie najlepszych filmów w bogatym dorobku francuskiego mistrza.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

François Ozon

Urodził się w 1967 roku w Paryżu. W 1993 roku ukończył reżyserię we francuskiej szkole filmowej La Fémis. W pełnym metrażu zadebiutował Sitcomem zrealizowanym w 1998 roku. W 2002 roku zyskał międzynarodową sławę za sprawą filmu 8 kobiet, w którym wystąpiły Catherine Deneuve, Isabelle Huppert i Fanny Ardant. W 2012 roku za U niej w domu otrzymał Złotą Muszlę na MFF w San Sebastián i Europejską Nagrodę Filmową dla najlepszego scenarzysty. Powszechnie uznawany za jednego z najważniejszych twórców współczesnego kina francuskiego.

Wybrana filmografia

1998 Sitcom

2002 8 kobiet / 8 femmes / 8 Women

2003 Basen / Swimming Pool

2012 U niej w domu / Dans de la maison / In the House

2013 Młoda i piękna / Jeune et jolie / Young and Beautiful

Stopka

reżyseria: François Ozon
scenariusz: François Ozon
zdjęcia: Pascal Marti
montaż: Laure Gardette
dźwięk: Brigitte Taillandier
obsada: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Charlotte Rampling
producent: Eric Altmayer, Nicolas Altmayer
produkcja: Mandarin Films
polski dystrybutor: Kino Świat
język: francuski
barwa: kolor
Moje NH
Strona archiwalna 14. edycji (2014 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.nowehoryzonty.pl
Nawigator
Lipiec / sierpień 2014
PWŚCPSN
212223 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Skocz do cyklu
Szukaj
filmu / reżysera
 
KalendariumIndeks filmówMój planKlub Festiwalowy Arsenał
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
festiwal@nowehoryzonty.pl
realizacja: Pracownia Pakamera
Regulamin serwisu ›