English
Seanse
26 lipca, 19:00
28 lipca, 10:00
  Metka
Czy chcesz obejrzeć ten film?
tak!niemoże
Zapisz
Udostępnij opis
Metki innych
125
85
77
wyświetlanie: wszystkie
Póki szaleństwo nas nie rozdzieli
’Til Madness Do Us Part / Feng ai
reż. Wang Bing / Hongkong, Francja, Japonia 2013 / 229’
napisy: polskie i angielskie

Opis filmu

Filmy Wanga Binga, najważniejszego przedstawiciela chińskiego Ruchu Nowego Dokumentu, cechuje wrażliwość i niezwykły zmysł obserwacji. Reżyser pokazuje gwałtowne i nierzadko dramatyczne zmiany zachodzące w Państwie Środka w XXI wieku. Unika poprawności politycznej, gardzi rządową propagandą sukcesu. Tym razem wchodzi z kamerą na męski oddział szpitala psychiatrycznego w prowincji Junnan na południu Chin. Trafiają tu zarówno groźni przestępcy, mordercy i gwałciciele, jak i alkoholicy, schizofrenicy czy po prostu outsiderzy nieakceptowani przez lokalne społeczności. Efektem eksperymentu – reżyser przez kilka miesięcy odgrywał rolę pacjenta – jest przerażająca czterogodzinna rejestracja życia w szpitalnym mikrokosmosie, metafora funkcjonowania opresyjnego systemu. Mroczne pokoje, niekończące się korytarze, kraty w oknach, bród, smród, wieloletnie wyroki – więzienne warunki nie mają nic wspólnego z jakąkolwiek terapią. W tym szalonym zamknięciu rodzi się jednocześnie alternatywny świat – wolny od zewnętrznych norm, prawdziwszy.  

Agnieszka Szeffel

Informacje o reżyserze

Wang Bing

Najważniejszy przedstawiciel rozwijającego się w Chinach od początku lat 90. Ruchu Nowego Dokumentu, wnikliwy obserwator gwałtownie zmieniającej się chińskiej rzeczywistości, reżyser i producent, założyciel Wang Bing Studios. Urodził się w 1967 roku w Shaanxi. Skończył Akademię Filmową w Pekinie w 1996 roku. W 2003 roku zadebiutował nagradzaną na międzynarodowych festiwalach dziewięciogodzinną epopeją Te Xi Qu: The West of Tracks, opowiadającą o dezindustrializacji dumy socjalistycznej gospodarki Chin – dystryktu Tiexi. Jego film Fengming, a Chinese Memoir miał premierę na MFF w Cannes, Crude Oil  – w Rotterdamie. Rów (The Ditch) oglądaliśmy podczas T-Mobile Nowe Horyzonty w 2011 roku.

Wybrana filmografia

2003 Tiexi qu / Tie Xi Qu: The West of Tracks (doc.)

2007 He Fengming / Fengming: A Chinese Memoir (doc.)

2008 Caiyou riji / Crude Oil (doc.)

2009 Wu ming zhe / Man with No Name (doc.)

2010 Rów / Jiabiangou / The Ditch

Stopka

reżyseria: Wang Bing
zdjęcia: Wang Bing, Liu Xianhui
montaż: Adam Kerby, Wang Bing
dźwięk: Zhang Mu
producent: Louise Prince, Wang Bing, Miyuki Takei
produkcja: Y Production, Moviola
właściciel praw: Y Production
język: mandaryński
barwa: kolor
Moje NH
Strona archiwalna 14. edycji (2014 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.nowehoryzonty.pl
Nawigator
Lipiec / sierpień 2014
PWŚCPSN
212223 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Skocz do cyklu
Szukaj
filmu / reżysera
 
KalendariumIndeks filmówMój planKlub Festiwalowy Arsenał
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
festiwal@nowehoryzonty.pl
realizacja: Pracownia Pakamera
Regulamin serwisu ›